Mitt Romney je otvorený myšlienke poslať vojsko do Sýrie

25.08.2012 Celý región

Columbus 25. augusta (TASR) - Republikánsky kandidát na prezidenta USA Mitt Romney tvrdí, že ak to bude potrebné, poslal by do Sýrie americké jednotky, aby tak zabránil šíreniu chemických zbraní.

"Myslím si, že takisto musíme byť pripravení uskutočniť akúkoľvek nevyhnutnú akciu, aby sme sa ubezpečili, či sa do rúk teroristov nedostali nijaké zbrane hromadného ničenia, alebo či to nebude vyžadovať aj iné akcie našich priateľov a spojencov," povedal Romney v rozhovore pre stanicu CBS News.

Konkrétne poznamenal, že na vývoji v tejto zemepisnej oblasti sú zainteresované Turecko a Saudská Arábia.

Romney, bývalý massachusettský guvernér, má len malé skúsenosti so zahraničnou politikou, avšak jeho vyjadrenia ohľadne možných hrozieb vychádzajúcich z Blízkeho a Stredného východu boli doposiaľ vždy "silácke", poznamenáva agentúra AP. Pre CBS News sa napríklad tiež vyjadril, že v snahe zabrániť Iránu disponovať jadrovými zbraňami by neváhal ísť s ním ani do vojny.

Americký prezident Barack Obama necháva možnosť vojenskej akcie proti Iránu otvorenú pre prípad, že by zlyhali dôrazné sankcie a medzinárodný tlak na Teherán.

Čo sa týka Sýrie, šéf Bieleho domu v pondelok vyhlásil, že USA prehodnotia svoj zatiaľ odmietavý postoj voči vojenskému zásahu, keby vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada použila chemické alebo biologické zbrane. Takúto akciu sýrskej strany nazval Obama "krajnou hranicou".
 

Vyberte región